In Bourgogne cu François Villon

Ca sa ajung sa citesc din François Villon a trebuit sa calatoresc pana in Franta. In 1999, cand am ajuns in Bourgogne, auzisem vag despre poemele lui, dar nu le citisem. Si nu stiam prea multe nici macar despre vinul de Bourgogne. In mod ciudat, le-am descoperit in acelasi timp. Noël – père Noël, pentru prieteni – vazand ca ma laud cu franceza cea frumoasa pe care o vorbesc, mi-a pus in brate un volum de Villon si m-a rugat sa-i citesc din el. In realitate, mi-a intins o capcana. Poemele lui Villon sunt scrise in franceza medievala, o limba destul de diferita de cea moderna. Imi amintesc ca m-am straduit sa fac sa sune franceza aia, veche, cat mai bine in urechile mele. Nici pana azi nu stiu daca am citit bine. Dar m-am ales cu un prieten pe viata, am citit impreuna din Villon si din La Fontaine si am baut multe sticle de vin burgund.

Ca orice poet francez, François Villon era un mare amator de vin. Tudor Arghezi, cel care scrie prefata primei traduceri in romana a versurilor sale, il descrie ca fiind “un poet de carciuma”, asemeni lui Paul Verlaine. Desi a studiat teologia la Paris, Villon a fost un nomad care s-a tinut de talharii si jafuri si a stat prin inchisori. Poemele lui, scrise prin anii 1450- 1460, m-au surprins prin nuanta foarte personala a intamplarilor pe care le descriu. Intr-un mod criptic si intr-un limbaj arhaic, un om din evul mediu isi povesteste viata:

“Cum de dus trebuie sa ma-ndur,

Si cum de-ntors nu mi-e usor,

(Nu sunt om fara de cusur,

Nici de otel sau cositor

Pe lume-i traiul schimbator,

Si dupa moarte nu-i popas),

O iau acuma la picior,

Si hotarasc asa sa las:

(…)

Si lui jupan Robert Vallee

Biet logofat de la Divan,

Care nici deal, nici vale e,

Am randuit aici taman

Sa i se deie napristan

Izmenele-mi ce-s la cuiere

Ca sa slujeasca de tulpan

Iubitei lui, Jehanne de Millieres.

 (…)

Asisderi, patalamaua mea,

Ce-o am de la Academie,

O las si-o parasesc pre ea,

Spre ai scuti de vrajmasie,

Unor dieci sarmani de-acie,

Cuprinsi sub glava de apoi:

Impins fui de Milostivie

Si Fire, caci i-am vazut goi.

(…)

Asisderi las si dau in dar

Manusi si manta de firet

Lui Jaques Cardon, prieten doar,

Si ghindar de la un salcet,

Si zilnic un gascan boghet,

Si un clapon cu-unturi gingase,

Si zece buti de vin mischet,

Si doua pari, sa nu se-n grase.”

Versuri  din “Diata cea mica” in traducerea poetului Dan Botta, din “Balade si alte poeme”, Ed. ESPLA 1956.

Poemele lui Villon au deschis pentru mine poarta universului gastronomic francez si m-au impresionat prin ardoarea cu care vorbesc despre placerea de a bea si de a manca. Apoi am aflat ca, asemeni versurilor lui Villon, vinul de Bourgogne, nu e un vin facil. Nu te cucereste, ci te lasa nedumerit si trebuie sa te straduiesti indelung ca sa-l poti intelege. Dupa acest episod cu Francois Villon, m-am gandit mereu ca Pinot noir-ul si cupajele burgunde sunt incarcate cu ceva din aromele ev mediului francez, din duritatea, nebunia, excesele si vitalismul acelor vremuri. Am perceput, bandu-le, aroma aspra a incaierarilor cu cutite, a seilor de cal si a pamantului reavan. Poate ca pana la urma, nimic nu exprima mai bine Franta lui Villon, decat un vin de Bourgogne…

Anunțuri

11 Responses to “In Bourgogne cu François Villon”


  1. 1 George Mitea Iulie 12, 2010 la 3:29 pm

    Frumos spus. Intr-adevar, sunt vinuri greu de apreciat, si cum ai sesizat foarte bine „it takes an acquired taste”. Nu si poeziile lui Villon:)

  2. 3 George Mitea Iulie 12, 2010 la 4:00 pm

    Fara indoiala.
    Iar poeziile lui Villon nu-s de o profunzime esoterica, ci seamana mai degraba cu un vin nou, mustos, badaranesc, simplu si direct, dar agreabil fara dubii. Verlaine, pe de alta parte, e din alta categorie. E ca Ioan Botezatorul pentru anuntatul Rimbaud:)

    • 4 vinuripovestite Iulie 12, 2010 la 4:24 pm

      Cred ca Arghezi i-a pus in aceeasi categorie, pentru ca a simtit ca Verlaine si Rimbaud au ceva din nelinistea de a-si trai viata a lui Villon, din nebunia si vitalismul lui. Si a apreciat asta.

  3. 5 George Mitea Iulie 12, 2010 la 4:51 pm

    Depinde care e criteriul dupa care se face clasificare:)
    Aporpos, stii filmul lui Nicolaescu despre Villon? Se pare ca-i singurul…

  4. 6 Ciprian Iulie 12, 2010 la 5:25 pm

    Ce mai conteaza, au fost cu totii adevarati bad boys 🙂 Villon mai inchina cate un pahar in cinstea unui jaf reusit, Verlaine il mai lua la tinta pe Arthur cu niscaiva gloante, iar Arthur se mai relaxa facand comert cu sclavi si arme 🙂

    Cat priveste vinul de Bourgogne, asa este; te indeamna la reflectie, te pune sa sapi adanc in pahar, te indeamna sa renunti la prejudecati. Cred ca am mai spus o data despre vorba care circula in lumea vinului: Burgundia este ultima treapta pe care trebuie sa o urci, iar odata ajuns acolo, nu vei dori sa mai cobori pana la sfarsitul veacurilor. Amin 🙂

  5. 8 Borce Iulie 12, 2010 la 9:52 pm

    Bourgogne este un imperiu al soarelui ce cade linistit peste dealuri nesfasite de vii …Iar din loc in loc, sunt niste insule sacre … Ei bine, sunt menhirele bravilor celti ce poata crucea facuta de „barbarii” crestini ….

  6. 9 Vladimir B. Iulie 14, 2010 la 4:38 pm

    Minunată asocierea lui Villon cu vinul de Bourgogne! Doar că trebuie văzut dacă nu cumva acesta l-a „creat” pe ilustrul spărgător)))

  7. 11 luniseara Ianuarie 23, 2011 la 7:16 am

    Villon a reformulat limba franceza, a setat parametrii limbii, el scrie pentru prima oara poezie in adevaratul sens al cuvantului! Iar urmatorul moment autentic al literaturii franceze am putea spune, apare abia la Rimbaud. As face o paralela intre el si Maxim the Confessor, ambilor le-a fost taiata mana pentru a nu mai scrie! Pastrand totusi proportia intre cei doi, vedem ceva tulburator in destinul lui Francois Villon.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s





%d blogeri au apreciat asta: