Cateva note despre vinurile germane

Asa cum povesteste Mihail Sadoveanu in “Baltagul”, pentru ca s-a grabit la imparteala darurilor lui Dumnezeu, “neamtului i-a dat surubul.” In schimb, muntenii s-au scoborat cu greu de pe carari abrupte si pana au ajuns la imparteala nu mai ramasese nimic, asa ca le-a dat “o inima usoara” si “femei frumoase si iubete, care sa se bucure cu dansii la betii”. Neamtul cu surubul, a facut ordine, iar munteanul care vrea sa-i bea vinul trebuie sa se si descurce in sistemul nemtesc de mentiuni si etichete, care, pe deasupra, e diferit de cel frantuzesc.

Cum citim eticheta unui vin german ?

In general, eticheta unui vin german are urmatoarele elemente: Numele scris cu litere mai mari e intotdeauna numele producatorului, apoi o combinatie de doua nume, din care primul, de obicei in –er, corespunde satului iar urmatorul e numele viei (in cazul nostru Avelsbacher Hammerstein), apoi soiul de strugure, mentiunea “Prädikat” si anul recoltei. Uneori apare si mentiunea sec (trocken), demisec (halbtrocken sau feinherb).

O particularitate a etichetelor nemtesti este introducerea unui sistem de mentiuni care e centrat pe calitate si care e atat de bine detaliat, incat sa nu-ti lase nici un semn de intrebare asupra a ceea ce urmeaza sa degusti. Acest sistem a fost instituit prin legea vinului din 1971 si clasifica vinurile germane astfel: Tafelwein = vin de masa, Landwein = vin de regiune (corespunde frantuzescului vin de pays, dar sunt de parere ca un vin de pays e mult mai baubil decat un landwein), Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (Qba) = vin de calitate dintr-o regiune de productie bine delimitata si dintr-un singur soi de strugure aprobat pentru aceea regiune, iar vinul poate contine zahar adaugat. Aceste trei tipuri de vinuri se folosesc si pentru sprit. Deci, e bine de stiut ca nici nemtii nu pun apa in vinul de buna calitate.

Treapta cea mai inalta de calitate, Qualitätswein mit Prädikat (vin de foarte buna calitate sau cu atribute de calitate, care nu poate contine zahar adaugat pe langa cel aflat natural in strugure), este insotita de mentiuni care detaliaza starea strugurilor si gradul de coacere la momentul culesului: Kabinett = struguri culesi la maturitate deplina, Spätlese = struguri culesi tarziu, si in general sanatosi, Auslese = selectie de struguri, eventual partial botritizati, Beerenauslese (BA)= selectie de struguri botritizati, Trockenbeerenauslese =selectie de boabe stafidite, Eiswein = sturgurii sunt culesi dupa ce ingheata pe vrej. In general, vinurile cu mentiunile Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese si Eiswein sunt vinuri dulci, de desert. Toate celelalte categorii de la tafelwein la auslese pot fi seci (trocken), demi-seci (halbtrocken/feinherb) sau dulci (mild).

In 2001, Verein deutscher Prädikatsweingüter (VDP), asociatia producatorilor de vin german de calitate, a introdus pentru vinurile seci si mentiuni care scot in prim plan valoarea podgoriei, oarecum pe urma sistemului de clasificare francez. Sunt trei categorii: Vinurile de clasa, din cele mai bune vii, poarta mentiunea „Erste Lage“ si se numesc „Grosse Gewächse“ (GG) sau „Erste Gewächse“ , urmeaza vinurile facute din vii clasate si „Gutswein“ (vin de baza de calitate superioara). Aceasta impartire a stranit confuzii si controverse, si a complicat si mai tare sistemul. In linii mari, cam acestea sunt detaliile pe care ar trebui sa le aveti in vedere cand achizitionati un vin german. Pentru mai multe informatii despre sistemul german de clasificare a vinurilor o puteti cerceta pe deja celebra Wiki.

Anunțuri

18 Responses to “Cateva note despre vinurile germane”


  1. 1 Vera Februarie 14, 2010 la 7:02 pm

    Interesanta eticheta!…si…imi aduce aminte de ceva!!

    • 4 vinuripovestite Februarie 14, 2010 la 8:59 pm

      Merci de lamurire, dar eu ma intrebam ce a fost inainte sa faca parte din simbolistica celui de-al doilea razboi. Este stiut ca nazistii au imprumutat de la ei sau de la altii o gramada de simboluri, altfel pasnice, cum s-a intamplat de exemplu cu zvastica.

      • 5 George Mitea Februarie 15, 2010 la 12:16 pm

        Ciprian are dreptate. De la romani li se trage. Stii, desigur, ca germanii au avut un „sfant imperiu roman” de la Otto I si pana in secolul 19. Asa ca pe langa nume, au preluat si heraldica.

  2. 6 Ciprian Februarie 14, 2010 la 10:15 pm

    Pai eu stiam ca vulturul german este, de fapt, cel folosit pe stindardele legiunilor romane…

    Dar deja se cam intra in zona ocultului cand vorbim de simbolurile naziste. Se stie prea bine inclinatia nazistilor catre chestiile oculte.

  3. 7 ana Februarie 14, 2010 la 10:37 pm

    eu nu am inteles nimic din nemteasca asta…in opinia mea,putina poezie este absolut necesara in mestesugul rafinat al bautului de vin, iar „surubareala” asta nu prea se potriveste.

  4. 9 oanaclara32 Februarie 17, 2010 la 8:43 pm

    Super articol, ca si celelalte de altfel! Acesta e si motivul pentru care te-am premiat! 🙂
    http://diversediversificate.wordpress.com/2010/02/08/premiu/

  5. 11 cezar filip Martie 6, 2010 la 9:22 pm

    Am la restaurantul Ginger, probabil una dintre cele mai mari colectii de vinuri germane de inalta clasa. Candva am scris chiar o lucrare pentru Catedra de Viticultura (Institutul Agronomic Bucuresti) despre vinurile germane si clasificarea lor, dar povestea este lunga si complicata.

    Ce doresc sa spun este ca vinurile de cea mai inalta tinuta in Germania sunt produse de membri VDP, cca 200 la numar.
    Deci V vine de la verband si nu de la verein, dar inseamna cam acelasi lucru.
    Lage inseama loc, iar in cazul vitei de vie inseama parcela. Una si aceeasi parcela poate fi impartita intre mai multi producatori, categoria cea mai de sus fiind Erste Lage.
    Grosse Gewächs si Erste Gewächs sunt una si aceeasi calitate, prima folosindu-se pentru regiunea Rheingau, iar cealalta pentru restul Germaniei. Sunt vinuri de inalta calitate si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    – vinurile trebuie sa fie seci, nepermitandu-se depasirea a 8 gr zahar rezidual (pe conceptul nostru asta este deja demisec).
    -cantitatea maxima admisa ca productie este de 50hl/ha .
    -atat vinurile cat si podgoriile sunt supuse permanent unor controale foarte stricte.
    -vinul trebuie obtinut dintr-un soi de strugure traditional din regiunea respectiva (cel mai mult din riesling, pinot noir si pinot gris)
    – Semnul VDP este un vultur stilizat (traubenadler) care este imprimat pe capisoanele sticlelor.

    Regulile VDP nu sunt impuse prin legislatie, ci tin de autodisciplina asociatie.
    Orice producator din Germania isi doreste sa fie in VDP pentru ca si preturile sticlelor care poarta insemnul asociatiei sunt mai ridicate decat ale vinurilor normale. Intrarea, insa, in elita producatorilor de vinuri germane poate dura, actualmente, ani de zile si clubul devine din ce in ce mai exlusivist.

    Ca o curiozitate propietarul domeniului Georg Breuer, Heinrich Breuer, desi este indreptatit sa puna pe sticle aceste insemne, nu face acest lucru. Cand l-am intrbat de ce, mi-a raspuns foarte simplu: ” Vinurile mele sunt mult mai bune!”

    Ma bucur ca cineva a abordat problema vinurilor germane deoarece majoritate crede ca in aceasta tara se produce numai bere. Nu toate vinurile din aceasta tara sunt de calitate, legislatia fiind foarte permisiva, admitand chiar folosirea zaharului.
    VDP ste o replica la legislatia care permite si productia vinurilor mediocre si exprima dorinta unor producatori de a face numai calitate.

    Pe cand si la noi asa ceva!

    • 12 vinuripovestite Martie 6, 2010 la 10:17 pm

      Buna Cezar,

      Iti multumesc foarte mult pentru completari, ca si pentru rabdarea de a citi blogul si de a nuanta informatiile pe care ni le oferi. Vinurile germane nu sunt prea cunoscute la noi, si nici nu prea li se face reclama, dar daca ai ocazia sa bei un riesling, e o intalnire pe care nu o uiti prea usor. De aceea, m-am gandit sa ofer cateva informatii despre sistemul lor de clasificare, care sa faciliteze accesul celor care si-ar dori sa incerce, dar se simt descurajati de efortul de decriptare a etichetei.
      Altfel, nu cred ca vom avea vreodata un sistem ca al nemtilor, dar pentru productia de vinuri de calitate mai sunt inca sperante…

  6. 13 Zimbi August 22, 2013 la 10:00 pm

    Salutare. Foarte interesant subiectul. Eu personal sunt „paralel” si cu vinurile si cu activitatea pe un blog , totusi am reusit cu ajutorul unui prieten (care mi-a trimis adresa cu blogul) sa va citesc alaturi de un pahar de vin neindentificat ,deoarece nu mai are eticheta dar foarte bun dupa parerea mea de necunoscator sau cel putin pe gustul meu. Asadar incepe sa ma prinda subiectul mai ales ca detin cateva sticlute cu aceasta licuare deosebita. Inca nu stiu cum sa atasez o poza inpreuna cu acest comentariu (sunt mai greu de cap si nici nu prea am timp sa stau calare pe PC ) dar am sa scriu ce se vede pe eticheta in speranta ca nu o sa rada toata lumea de mine si o sa ma puteti lamuri daca este ceva de acest vin sau nu. 1941 er Mehdnger Zellerberg MOSEL-SAAR-RUWER. Daca ma ajuta cineva sa imi spuna cum sa atasez si poza o fac la o rezolutie mai buna sa fie clara si descifrabila

  7. 14 Zimbi August 22, 2013 la 10:10 pm

    revin si cu o mica corectura ” Mehringer ” in poza se vedea cam rau asa ca am coborit in beci sa ma uit la sticla.

    • 15 vinuripovestite August 26, 2013 la 11:45 am

      Salutare si multumesc pentru mesaj. Probabil ca e vorba de un auslese, Mehringer Zellerberg e numele zonei/ al viei. Ar fi interesant de aflat si cine e producatorul. O poza ar fi utila.
      Oricum nu va pot decat invidia. Un riesling din 1941 e un mare lux!
      Va doresc sa-l savurati in mod cat mai placut. Am facut in primavara trecuta o vizita in Mosel si impresiile de calatorie le gasiti la noua adresa de blog
      http://vinuripovestite.ro/

      • 16 GABI ZIMBI August 31, 2013 la 9:24 am

        Sper sa se inteleaga din poze cat mai multe date. Mai am si altele inainte de 1971 (cand a aparut noua etichetare) si altele dupa care sunt mult mai clare.

          ZIMBI

        ________________________________

  8. 17 adina Februarie 25, 2014 la 7:56 am

    este normal ca un vin vechi din anul1973 sa lase depunere pe fundul sticlei?

    • 18 vinuripovestite Februarie 25, 2014 la 10:19 am

      Da, este normal. Si nu numai in cazul vinului vechi. Depunerile arata faptul ca vinul a fost filtrat si decantat prin metode neagresive, traditionale. Acest tip de procedeu are avantajul de a conserva structura vinului si de a-l ajuta la invechire, dar si dezavantajul depunerilor pe sticla. Filtrarea vinului prin alte mijloace nu lasa depuneri, dar „saraceste” vinul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s





%d blogeri au apreciat asta: